Zo wordt energie dus opgewekt…

Tijdens elke seconde van de dag gebruiken we energie. Dit doen we zonder dat we het doorhebben, want koken, TV kijken en het opladen van onze telefoon zijn voor ons doodgewone dingen. Echter, vraag je je wel eens af waar de oorsprong van deze energie ligt die we gebruiken en hoe het komt dat dit soort dingen überhaupt mogelijk zijn?

Twee soorten energie
In principe zijn er twee soorten energie die opgewekt kunnen worden, te weten grijze energie en groene energie. Grijze energie is een vorm van energie waarbij er na de energieproductie een afvalproduct overblijft. Meestal bestaat dit afvalproduct uit een vervuilende fractie, wat voor atmosferische vervuiling zorgt (koolstofdioxide, zwavel- en stikstofoxiden). Bij groene energie ontstaat er geen afvalfractie na de energieproductie, waardoor deze vorm van energie wel milieuvriendelijk is in tegenstelling tot grijze energie.

Hoe wordt grijze energie opgewekt?
Grijze energie kan via een aantal manieren worden opgewekt. Het is een traditionele vorm van energieopwekking, die al jarenlang in werking is. Hieronder een overzicht:

Hoe wordt groene energie opgewekt?
Indien je milieubewust bent, let dan goed op. Groene energie heeft de toekomst en is door de technologische ontwikkelingen op meerdere manieren op te wekken:

Ook kan groene energie worden opgewekt uit aardwarmte. Hierbij wordt er energie gewonnen door gebruik te maken van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs.

Nieuwsgierig?
Heb je meer interesse gekregen in energie of het proces dat ervoor zorgt dat er energie kan ontstaan? Of ben je benieuwd of er aanbieders van groene energie in jouw stad aanwezig zijn? Klik dan hier.